вівторок, 12 лютого 2013 р.

Communication technologies to watch in 2013

Під назвою сабджа в кінці минулого місяця в списку розсилки UANOG колеги по цеху ділилися власними думками щодо того, що новеньке появилося на сьогодні в області ІКТ. І приводили чимало цікавих прикладів.
Я уважно слідкував за цим обміном думками, а потім вирішив і своїх 2 центи вставити щодо власних вражень.
Нижче - практично повна калька з мого вчорашнього допису в UANOG.
Отже,
------------------------------------------------------
Так, тема досить цікава. Не стільки в розрізі стартертопіка "Technologies to watch in 2013", скільки трохи ширше і з урахуванням подальших тенденцій. Бо що таке 2013 і вузька спеціалізація... - фігня "в порівнянні із світовою революцією", як говорили большевики-лєнінци-сталіністи 8-).

Звичайно, як і всі колеги, говоритиму лише про те, в чому доводиться варитися по роду діяльності.

1. На мій погляд, в році 2013 укріпиться та розвинеться тенденція до поступального (ще не бурхливого, хоча... в окремих моментах і в окремих країнах таки да) розвитку всіх "нішевих" технологій, котрі є складовими частинами т. зв. IoT (Internet of Things - писав про нього ще 4 роки тому). Зокрема М2М. Темпи розвитку М2М ринку (34% росту на рік) здорово випереджають аналогічні темпи розвитку ринків інших communication technologies. Рекомендую ознайомитися із white paper "Mobile Operator Strategies for Success in M2M: The Role of Cloud Platforms".

Далі.

2. По роду діяльності бачу, що дедалі енергійніше змінюються операторські бізнес-моделі. Як в окремих деталях, так і з точки зору тренду. І в цьому плані не можу не порадіти за операторів з України, незважаючи на те наскільки це може видатися смішним :). Вони дедалі впевненіше відмовляються працювати з вендорами та інтеграторами по старих in-site моделях, а досить категорично, нерідко просто ультимативно, вимагають працювати по моделі revenue sharing. Причому (і це основне!), звісно, без жодних CapEX'ів :). Не пройшло і 8 років (в порівнянні із цивілізованим світом), ага...
Моє пояснення дуже просте: рушій прогресу "по-українськи" - найменша видимість халяви. Тобто, якщо з'являється найменша тенденція до можливості не платити, то "український бізнес" негайно виявляється тут попереду всієї планети.
(До речі, це саме стосується "красти". Як тільки з'являється шанс щось "умикнути" - все! Можете бути впевнені - вся ця доморощена манагерська "срань" негайно виходить в число перших)

3. Clouds. Причому не на рівні "розводу лохів", а реальна реалізація можливостей надати "із хмари" доступ практично до будь-якого стороннього (third-party) application. Мрія поета - негайно розгорнути у себе в "хмарі" практично будь-який вже існуючий додаток (байдуже - під мастдай, чи *nix) і надати до нього доступ всім бажаючим - вже реалізована. В піку "хмарним" багатомільйонним (в баксах, звісно) SDP-платформам типу НР, Oracle, etc, практично весь сенс котрих полягає в тому, що до них вам в комплект підсовують SDK і кажуть, що "ви можете самі написати будь-які Java-додатки". Приклади - "хмарні" SDP-платформи від Parallels та Jamcracker.

4. Оператори в основному вже освоїли інструментарій business assurance/revenue assurance (хоча ще є куди розвиватися, бо наші "телки", за невеликими винятками, ще не підозрюють про існування могутніх інструментаріїв для аналітики та прогнозування і, відповідно, не знають як всім цим багатством користуватися). І ввійшли у смак. Настільки, що їм вже не вистачає чесно зекономлених грошей (апетит приходить під час обіду). Вони починають фактично красти самі. І дедалі нахабніше. Як далеко це зайде - не знаю. Але знаю, що головною причиною такої поведінки є вимоги акціонерів (див. наступний пункт).

5. Про самостійність "українських" операторів можна забути. Всі технологічно та культурно підковані інвестори із цивілізованих країн дружно послали Уркаїну на три букви, дешево та швиденько розпродали всі свої активи і остання "мощно" вповзла в зону впливу лапотного "рускаго міра". Зі всіма його манагерськими прєлєстями, ментальністю, балалайками та ін.. Хто уважно читав книгу І. Литовченка "Зажигая звєзду", той, напевно, між рядками (а подекуди й прямою мовою) прочитав і про це.

Ну, маю ще кілька зауважень, але, в основному, вищенаписане - це десь 85-90% всього, що особисто мені кинулися в вічі за останній рік-два.
Десь отак.

Немає коментарів: