четвер, 19 лютого 2009 р.

Sun Java Communications Suite (JCS)

Кілька місяців тому зайнявся сабджем, як альтернативою для MS Exchange hosted services. Бо розмір оплати за ліцензії MS просто зашкалює :(. Якось прикидували з колегами-спецами: CapEx hosted-рішення на MS Exchange з розрахунку на 25,000 поштових скриньок (mailboxes) складає близько півмільйона "зелені". Перший рік OpEx'a - ще в районі 400,000 - 450,000 USD. Просто атас.
З JCS також не все так просто, хоча Sun Microsystems з ентузіазмом говорить про "безплатність використання ПЗ JCS для власних потреб". Причому окрім цього ще й "не використовуються Sun Professional Services". Бо інакше вже треба платити.
Ага, типу "постав собі вдома абсолютно не просте (хоча, згоден, дуже "красиво й професійно написано") ПЗ, ефективність котрого найкраще проявляється на тисячах та десятках тисяч користувачів, і собі користуйся на здоров'я безкоштовно. Без будь-якого саппорту, звичайно. Бо за саппорт вже треба платити" :).
Ну то поставив. "Кручу, верчу, обмануть хочу" :))).
Вдома у себе поставив і на роботі (на роботі, взагалі-то, шеф поставив, а досліджуємо разом).

Для ASPs та їх клієнтів - шикарна в плані функціоналу, потужності та ефективності річ. Проте, ще раз повторюсь, якщо Sun JCS ставиться не "для себе на домашній тачці" а з метою надання послуг - треба купляти ліцензії. Вартість яких хоча й значно (в рази) менша, ніж у MS, але все ж не така вже й мала.
Звичайно, мене, як старого Unix'оїда, не могла не вразити архітектурна вишуканість та продуманість реалізації цього ПЗ. Незважаючи, що там практично все реалізовано на Java & XML, комплекс не такий вже й прожерливий. Для evaluation & study purposes я використовую домашню Ultra-10 з 768 Мб RAM (на роботі під цю справу виділено Sun Ultra-20 з 2,0 Гб RAM), куди й наінсталював весь пакет JCS. Звичайно, в production-варіанті рекомендується (і навіть необхідно) основні програмні модулі розносити по різних серверах, але "то такє..." /(С)/.
Десь згодом скину (можливо :)) ще якусь інформацію про JCS.
Одним словом, сильно рекомендую це ПЗ як практично повноцінну заміну MS Exchange в плані e-mail + collaboration + instant messaging (з шлюзами).
Додаткова інформація про Sun JCS розміщена тут.

Немає коментарів: