пʼятницю, 13 січня 2012 р.

Цікава стаття "Вирок для гвинта"

Сабдж.
Чим саме цікава? - виключно роздумами-гіпотезами відносно законів Всесвіту, котрі диктують правило, що виконавці злочинних наказів, як правило, несуть більш суворе покарання, ніж їх натхненники та організатори.
Цитата: "...схоже на закон природи. У чому ж сенс такого механізму буття? Як може статися, що виконавець несе більшу провину за того, хто задумав злочин. Чи справедливо це? Запропонуємо свій варіант відповіді. Людина, яка принизила себе до ролі інструменту, має набагато більшу провину перед буттям, аніж той, хто хоче навести лад, нехай і у свій дурний спосіб. Людина, яка дозволяє собі байдуже виконувати злочинні накази, набагато небезпечніша за того, хто так-сяк, але свідомо йде по цьому життю. Несамостійність, залежність, безвідповідальність – один із найгірших злочинів, але не з точки зору Карного кодексу, а в набагато важливішому сенсі. Тому й кара більша. І це справді схоже на природний механізм."
І друга цитата: "Щоразу, коли ми нарікаємо на керівництво, «владу»,  нам варто звернути увагу на тих, хто несе покарання по-справжньому. Покарання бідністю, беззмістовним стражденним життям, неможливістю реалізовуватися тощо.  І це, як правило, прості непомітні люди. Їх безліч у нашій країні.  І варто спитати себе, чи випадково це?  Чи варто вважати їх невинними жертвами? Чи, бува, вони не активні спільники, котрі небезпечніші за організаторів і натхненників?"

1 коментар:

Олег Гринчук сказав...

Подумалось, що пояснення описаного в статті факту може бути й простішим: просто одні (ініціатори та натхненники якої-небудь "каки") облаштовують навколо себе свого роду буфер з інших (дурніших, виконавців "каки"), котрий і приймає на себе основну силу "удару долі".