неділю, 29 січня 2012 р.

Таємниця Переяславських Угод. Ще один вельми цікавий погляд

Вкрай цікаво. Газета "Деснянська Правда" опублікувала вельми цікаву статтю "Таємниці Переяслава і «класика» імперії", з котрою завдяки блогу Олександра Соломахи ми й маємо змогу ознайомитись.
Цитата: "На початку січня в місті Переяслав був підписаний документ, який, як з'ясувалося потім, визначив долю України на майбутні три з гаком століття і досі тяжіє над стосунками вже незалежної держави з Росією. Весь цей час навколо згаданого артефакту точаться гарячі суперечки науковців і політиків. Як не парадоксально, все це протистояння, величезний обсяг оприлюднених фахових досліджень і навіть художньої літератури, за великим рахунком – безпредметні. Чому? Наш модератор історичних розвідок Ростислав Мусієнко повертається у ту сиву давнину з Олександром Добрицею. Слово історику Олександру Добриці:
— Цю історію нещодавано розповів відомий український режисер Микола Мащенко. Свого часу він мріяв зняти фільм про Богдана Хмельницького. І дуже хотів побачити оці документи, а саме, угоду, яка була підписана у Переяславі і яка увійшла в історію як Березневі статті 1654 року. Про які дуже багато написано, але жодний історик ніколи їх у очі не бачив. І ось, коли на його прохання міністр закордонних справ України добився все ж візи у Громика, генерал КДБ сказав, що цієї візи недостатньо. А чому не можна показати? Тому, що на угоді стоїть гриф абсолютної секретності, який встановив свого часу ще Володимир Бланк-Ленін."

Немає коментарів: