середу, 23 квітня 2014 р.

Вчора із синочком відвідали Гурби

  По добрій традиції, на третій день Великодня в урочищі Гурби біля стін Свято-Воскресенського монастиря зібралося декілька тисяч людей з багатьох куточків України, щоби на місці жорстоких боїв УПА із об'єднаними частинами НКВС та ЧА (котрі відбувалися в ці дні рівно 70 років тому) віддати шану загиблим героям та помолитися за майбутнє України.
   Приїхавши до розвилки ми були вимушені залишити свій "танк" ще за кілометр від місця дійства, оскільки все було заставлено автомобілями та автобусами - багато-багато сотень машин. Далі йшли пішки.
   Службу Божу відправляли десь біля 15 священників. Поміж ними я завважив навіть якогось церковного ієрарха грузинської православної церкви (почув грузинську мову відправи). Проходила ця служба на місці меморіалу загиблим воїнам УПА і тривала близько 2,5-3 годин.
   Після служби Божої нас чекала реконструкція одного із епізодів бою між підрозділом УПА та НКВС з використанням піротехніки та холостих набоїв. Реконструктори навіть змогли порадувати присутніх наявністю колишнього мотоцикла з коляскою, танкетки (подібної до БА-27М), ротного міномета та артилерійської гармати калібру 76 мм. Із стрілецької зброї я завважив "дєгтярі", MG-42, MP-40 ("шмайсери"), "мосінки", СВТ, ППШ, пістолети "Вальтер" та ТТ. В очі/вуха кинулися також грамотно засинхронізовані постріли із міномета та гармати з відповідними вибухами на території, де буцім-то рвалися снаряди та міни.
   Реконструйований бій, під пояснення ведучого, тривав десь близько години. Учасників присутні глядачі нагородили оплесками та вигуками "Слава Україні"! Особливо ведучий відзначив також нашого обласного депутата Віктора Кривуна, котрий прийняв найактивнішу участь в організації всього свята загалом, та реконструкції бою зокрема.
   На превеликий жаль не змогли відвідати криївку (черга туди була просто нереальна) і скуштувати солдатської каші, котрою 3 польові кухні пригощали всіх бажаючих (також черга була досить довгою і не хотілося стояти в ній).
   Нижче викладаю кілька фоток із свята.

Немає коментарів: