четвер, 26 квітня 2018 р.

Футуристичний прогноз на найближче майбутнє

Прислав вчора товариш. Настільки сподобалося, що переклав милозвучнішою солов'їною.

----

З почутого сьогодні (на зустрічі з німецьким бізнесом / GIZ, модератор - Е. Клісенко - update 25.04). Концепція Industry 4.0
  1. Michelin - будуть продавати не шини, а пробіг. Датчик в колесах, котрий посилає алерти в техн. центр і на їх основі генеруватимуться рахунки (точно так зараз продаються шини для літаків - прим. авт).
  2. Будуть формуватися SMART-контракти між полицею супермаркету і ботом вендора. Тобто, sales-менеджери будуть не потрібні. Банки не потрібні, платежі на вендора формуються автоматично з конкретних куплених споживачем позицій.
  3. Дворівнева пласка система управління: керівник/партнери - аутсорсинг.
  4. С/г. Будуть вирощувати не тварин, щоб отримати з них м'ясо, а відразу м'ясо (м'язову тканину). Як один із варіантів - м'ясо можна отримати з комах. Лектор куштував стейк зі звичайного м'яса і м'яса комах під час експерименту в Нідерландах і не зміг їх розрізнити.
  5. Домашня ферма буде вбудована прямо в кухню звичайної квартири. Наприклад, можна буде сформувати запит своїй кухні: "хочу салат з помідорів на вихідних", ферма в розумній квартирі їх виростить і передасть на кухню. Це все homegrown foods.
  6. Культур без ГМО майже не залишиться. Взагалі єдина культура в природі, в якій немає ГМО - це ягода кавун. Соя - вже давно на 100% генномодифікована в цілому світі.
  7. Немає жодного дослідження, котре б достеменно доводило, що ГМО шкодить здоров'ю, як і немає наукових доказів, що органічна їжа корисна для здоров'я. Люди в розвинених країнах, де є ГМО, стали жити довше - це статистичний факт. (В Європі всі були проти ГМО однозначно, але в підсумку Bayer купив Monsanto за 66 млрд дол - прим.авт.)
  8. Авто з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ) - до 2025 року вже не будуть вироблятися у Швеції (тобто всього через 7 років). У Німеччині - до 2035 року. У США до 2025 року всі авто повинні бути обладнані автопілотами.
  9. 3D принтери = повністю безвідходне виробництво. Уже в магазинах Nike є 3D сканер, який розуміє справжні тривимірні розміри вашої ноги і може "шити" індивідуальні кросівки. В Adidas є фабрика, в якій працює 2.5 людини в зміну, і ... рОботи.
  10. В одяг будуть вбудовуватися термовузли, які обігрівають все тіло, шуби стануть не потрібні, тільки легкі курточки. Сам одяг зможе служити екраном для смартфона. Говоритимуть: "Пришли мені фотку на футболку".
  11. Нова градація старості: до 45 років - молодь, до 64 років - зрілий вік, до 85 - літній, після 85 - старість.
  12. Можна буде надрукувати 3D органи під себе, як заміна запчастин на авто. У США усі лікарні до 2035 року повинні бути забезпечені запасом вже надрукованих 3D органів. IBM оцифровує всі медкартки в США, для створення універсальних діагнозів і ефективних ліків.
  13. Датчики будуть встановлені вже в унітазі, аналізуватимуть "на льоту" сечу і кал і відправлятимуть результати аналізу в діагностичний центр.
  14. Навчання - все буде у відкритому доступі, жодних елітних дипломів.
  15. Взагалі, поки-що нема жодної економічної теорії, яка б описувала цю нову реальність (хоча є вчення про ноосферу Вернадського - прим. авт).
  16. Головна криза на планеті - дефіцит прісної води, проблема поки-що не має вирішення.
  17. Робоча сила не буде потрібна як така. Якщо будується новий сучасний завод - робочі місця не створюються! Коли приходять інвестори - нових робочих місць теж не буде! Не буде швачок, містер Гройсман! :)
  18. Не потрібні стануть банківські клерки, касири, постачальники, водії, комбайнери, логісти, диспетчери, юристи. Будуть потрібні тільки Smart-менеджери: розробники-проектувальники-технологи-дизайнери-архітектори. У IBM вже зараз є електронний юрист, який видає 90% правильних рекомендацій (у людини цей показник - 70%).
  19. Ліквідність буде позамежна, дівати гроші стане нІкуди. Очікують "негативні" депозити, коли дешевше стане в банк гроші не нести.
  20. Більшість з описаного може статися вже через 8 -10 років. Ви скажете - це неможливо? Ок. Давайте подивимося, що було 8-10 років тому. У Nokia - 50% ринку мобільних телефонів, IBM випускає комп'ютери, а Kodak продає фотолабораторії. І у всіх райдужні очікування... Жодних месенджерів, Uber, Arnbnb, Facebook, Twitter, Tesla.
  21. IKEA вже зараз стає сервісною компанією. Приходите в магазин, подобається ваза - автоматом підбирається голограма підходящої для цієї вази кімнати (!) І ви розглядаєтесь всередині цієї кімнати в 3D. У підсумку, купуєте готове рішення.
  22. Виробники авто не продають машини, а здають їх в оренду. Покатався на БМВ 2 міс, пересів на Лексус - 3 міс, а потім на улюблену Таврославуту - і все без 30%-х втрат після придбання нового авто.
  23. Hyperloop, інтернет від супутників, блокчейн, RFID мітки і SSCC коди. 

Ну і на закуску одна цифра суворого сьогодення: 53 години (спеціально для вальцманогройсманів та "цеперемога! миздобули!" - прим. моя). Рівно стільки часу потрібно Німеччині, щоб виробити продукції за об'ємом, рівному річному ВВП такої країни, як Україна.

Немає коментарів: