середу, 13 листопада 2013 р.

Державний (!) сайт по замовчуванню відкривається російською мовою

Сабдж.
Вступив в переписку, мета якої - примусити адміністрацію сайту перевести default мову із російської на українську.
------------------------------------------------------------
Oleh Hrynchuk, 14:47 (2 год. тому)
Тема: Чому на сайті державної інституції http://trud.gov.ua по замовчуванню встановлена російська мова?
Кому: trudinet

Доброго дня.

Давно хотів запитати щодо сабджу.
Це imho неприпустимо.
Це свідчить або про меншовартість/неповноцінність розробників та власників, або про свідому ідеологічну підривну діяльність.
Прошу поміняти мову по замовчуванню на українську.
--
З повагою,
/олег
------------------------------------------------------------
Труд Администратор, 15:47 (1 год. тому)
Тема: Re:Чому на сайті державної інституції http://trud.gov.ua по замовчуванню...
Кому: мені

Шановний користувачу!
Дякуємо, що скористались послугами Інтернет-порталу "ТРУД" державної служби зайнятості.

Даний державний ресурс має дзеркальну версію бази вакансій та резюме на двох мовних версіях порталу, тому тим, кому зручно, не складає труднощів зберегти в закладках його україномовну версію для використання, як прийнято у всьому цивілізованому світі. Вибирається та мовна версія сайту, яку зручно читати і зберігається в обраному.

А також необхідно відзначити, що даний ресурс створювався на державні кошти і з метою економії коштів на розкрутку ресурсу (це відбувалося до кризи, коли пропозицій вакансій та було багато на різноманітних сайтах, в тому числі платних) була враховано конкурентне середовище , а саме ключові слова, за якими зручно шукати вакансії і резюме, які в даному сегменті в основному російською мовою. У цьому можна елементарно переконатися, скориставшись пошуковою системою гугл (скільки запитів українською, скільки російською). Така політика мінімізації витрат на розкрутку дозволила даному ресурсу  http://trud.gov.ua вже який рік утримувати в bigmir.net 7 сходинку в рейтингу "Робота" не затрачаючи коштів на подальшу його штучну популяризацію.

З повагою,
Редакція порталу
--------------------------------------------------------
Oleh Hrynchuk, 16:23 (37 хв. тому)
Тема: Re:Чому на сайті державної інституції http://trud.gov.ua по замовчуванню...
Кому: Труд

Добрий вечір, шановна редакціє.

Ваші пояснення непереконливі.
Зокрема:
1. Не вам мені розповідати як прийнято в цивілізованому світі. Я свого часу більше 5-ти років пропрацював в цивілізованих країнах Європи на інженерних та менеджерських посадах tier-1 інтернет-провайдерів та операторів, і краще вашого знаю як там є.

2. В тому то й справа, що портал створювався в т.ч. і за мої податки, котрих за 30> років моєї діяльності перераховано державі було просто неміряно. І я нарівні із іншими платниками податків вправі вимагати як мінімум дотримання законів. В Україні поки-що державна мова українська. І я наполегливо попрошу дотримуватися даного положення, встановивши на сайті по замовчуванню саме українську мову.

3. Якщо все пояснювати статистикою Гугла та економією коштів, то чому сайти інших державних органів по замовчуванню відкриваються українською мовою? Зокрема сайт кабміну, МВС, Президента і т.д.. Ви звинувачуєте їх в марнотратстві?

Сайт trud.gov.ua - чи не єдиний державний сайт, котрий по замовчуванню відкривається російською мовою. Я нічого не маю проти того, що вам вельми подобається Росія, Нігерія, США, чи Кіпр із Таджикистаном. Ви маєте абсолютне право всі свої уподобання задовольняти у себе вдома, чи на своїх приватних сайтах. Але причому тут український державний сайт?

Мій лист і ваша відповідь послужать одним із аргументів в моєму наступному зверненні в цілий ряд засобів мас-медіа та в органи прокуратури, так як я вбачаю в даній ситуації ущемлення моїх прав як громадянина України.
---
З повагою,
/олег
----------------------------------------------------------------------

4 коментарі:

dreamkeeper сказав...

Мій по дефолту українській Firefox відкриває зразу україномовну сторінку. Так само як і Chrome :)

dreamkeeper сказав...

А, ні. То він закешував попередній перегляд. Бардак. У мене в Accept-Languages ru навіть немає.

Олег Гринчук сказав...

Ну.
Я давно перевіряв цей сайт різними браузерами. Просто руки раніше не доходили підняти дану тему. Тепер часу маю вдосталь. А ще натхнення :)
Сьогодні проконсультуюсь як правильно скласти тєлєгу в прокуратуру. Ну і, як обіцяв цим "меншовартісним", зверну увагу різних мас-медій на дане неподобство.

Олег Гринчук сказав...

Власне, питання вирішено.