середу, 22 січня 2014 р.

Інструкція місцевим активістам

ІНСТРУКЦІЯ для громадських активістів в різних містах та містечках

"Як організувати штаб з пошуку\надання правової допомоги\організувати групу людей для чого б це не було" або - ефективний інформаційний громадянський протест.
З огляду на ситуацію в нашій країні-цей досвід варто поширювати, самоорганізовуватись, разом вирішувати наші проблеми.
Кожен регіон та кожна ініціатива –специфічна, ця інструкція може корегуватись. Головне - бути креативним.
Тут описані далеко не всі аспекти-але основні з них. Якщо є питання – звертайтесь до автора, журналіст та громадський активіст зі Львова – Оля Євстігнєєва: 063-58-81-525

ТОП -10 порад

Для ефективної роботи потрібно: гаряча лінія та координація між собою, приміщення, інтернет, сторінки в соцмережах, бази даних, людина в полі, чергування, моніторинг, експерти, інформаційні памятки.

Якщо Ви вирішили організувати у своєму містечку штаб з пошуку зниклих безвісти на Євромайдані, надавати їм правову допомогу чи самоорганізувати людей (автомобілістів чи мітингувальників) з якоюсь метою, Ви повинні:

1. Гаряча лінія. Не використовуйте свої номери - купіть сім-карти всіх операторів та найдешевші мобільні телефони (їх не шкода використовувати "в полі")
- Майте експерта під рукою. Якщо Ви правова гаряча лінія - біля вас мусить бути завжди юрист, або краще віддайте йому один з телефонів
- Коли телефонує людина - представтесь: «Допомога потерпілим Житомира, чим можу допомогти?»
- Беріть максимум інформації про особу, що до вас телефонує і вносьте в базу (нижче). Ім'я, прізвище, місце проживання, останнє місце перебування, причина дзвінка (зникнення, побиття і т.д.)
- Координація між собою. На окремому ватмані випишіть телефони та обов’язки активістів, щоб у будь який момент можна було зв’язатись з потрібною людиною

2.Приміщення. Може бути приміщення місцевих рад, бібліотек, шкіл, громадських організацій позитивно до вас налаштованих. Якщо таких в містечку немає - будь-чия квартира. Бажано з WiFi. Не розголошуйте своє місце перебування - лише давайте телефон.
3. Інтернет. Він мусить бути безперебійним та швидким. Приміщення з WiFi, або нетові флешки

4. Сторінка у фейсбук та інших соцмережах.
- Напишіть коротко чим ви займаєтесь, дайте телефони гарячої лінії
- Долучайте сторінки зі схожою діяльністю (наприклад, якщо це сторінка правової допомоги, долучіть сторінки Євромайдан SOS, адвокатів, активістів і т.д).
- Обовязково долучайте сторінки свого регіону, де є найбільше людей, лишайте там пости і лайкайте їх.
- Долучайте людей власноруч.
- Перевіряйте інфу, яку постите, не поширюйте дезінформації!

5. Бази даних. Ваша робота та її ефективність напряму залежить від кількості прийнятих дзвінків, вирішених справ та самоорганізації людей. Використовуйте документи гугл. Пошту теж майте на гуглі. ПАРОЛІ ЛИШЕ АДМІНІСТРАТОРАМ! Дбайте про конфіденційність. Зробіть різні закладки - постраждалих позначайте одним кольором, зниклих безвісти - іншим, юристів, адвокатів, психологів, меценатів - іншим.
- Працюйте з потерпілим до вирішення питання (позначте в базі відповідним кольором вирішені, не вирішені, питання, що потребують вирішення) кольором. Якщо ви шукаєте людину - скачайте з нету всі бази телефонів та адрес відділків міліції та медустанов. Продзвонюйте всіх, називайтесь активістами та дізнавайтесь інформацію про особу.

6. Люди в полі. Ви повинні завжди володіти інформацією. Якщо у вашому місті є Євромайдан чи якась сутичка - обов'язково відправте туди інформатора-стрімера, який все фотографує, зробить відео, звязажеться з потерпілими та запропонує їм допомогу, проведе інтерв’ю, поговорить на місці з міліцією чи політиками і тд. Тримайте з ним звязок в телефонному режимі-ви маєте знати, де він.

7. Варта. Робота ефективна – коли постійна. Одна людина не може бути цілодобово на телефоні чи в полі. Візьміть фліпчарт або ватман - розпишіть обов’язки, дисциплінарні моменти, призначте на чітку годину планування (летючку), майте розпорядок дня - хто коли сідає за телефон, чия черга постити у фейсбук і т.д.

8. Моніторинг ЗМІ. Читайте актуальні новини свого регіону, урядові портали, ЗМІ, відстежуйте інформацію про себе. Ви особливо потрібні на мітингах, судових засіданнях і інших проявах громадської непокори. Повідомляйте про ці події у себе, контролюйте їхній перебіг. Робіть свою статистику, порівнюйте з урядовою. Підбивайте підсумки ефективності щодня. У ЗМІ є теж багато інфи про потерпілих, яких вам треба шукати.

9. Експерти. Заручіться допомогою місцевих журналістів та експертів. Напишіть їм про своє існування у ФБ, на пошту чи зв'яжіться по телефону. Журналісти теж можуть допомагати у пошуку експертів та потерпілих.

10.Інформаційні пам’ятки. Якщо ви правова ініціатива – у вас будуть певні проблеми дублюватись. Майте інформаційні пам’ятки і постіть їх час від часу в мережі, до прикладу: "що робити при затриманні", "Куди звертатись пораненим", "Як написати заяву в райвідділ міліції про зникнення особи" і т.д.. Такі речі є в неті-шукайте корисні посилання і давайте своїм читачам.

Немає коментарів: