середу, 29 січня 2014 р.

Небезпека лише посилюється! - Звернення Лесі Оробець

Леся Оробець
До кожного, кого це могло би стосуватися

На даний момент ніяких поступок Януковичем не зроблено. Тактичні завдання зроблених сьогодні кроків ("добровільна відставка" Азарова, "скасування законів про диктатуру"):
  1. врятувати зарубіжні активи сім'ї Януковича, його оточення і олігархів від негайних санкцій з боку західних держав;
  2. збити інформаційну хвилю в західних ЗМІ, створити ілюзію "компромісу" і "нормалізації";
  3. не шкодити Путіну з його олімпіадою на фоні погано замаскованого втручання у внутрішні справи України.
Стратегічним завданням як і раніше є брутальне і повне придушення протестів по всій країні і цементування довічного правління Януковича по російсько-білоруському зразку.
Жодних перемін у діях влади не відбувається. За сьогодняшній день знову були засуджені до утримання під вартою кілька десятків активістів; майже сотня безвісти пропавших, поліція і внутрішні війська продовжують хапати сторонніх людей на вулиці, викрадати їх із лікарень і везти у невідомому напрямку; у міста, де активісти вийшли на демонстрації проти Януковича, завозять найнятих бандитів з інших міст, яким міліція видає зброю (обрізки труб, палиці, травматичні пістолети). "Беркут" перевозять на автобусах без номерів, крани без номерів сьогодні споруджували барикаду з бетонних блоків в урядовому кварталі.
Засіданням Уряду України в понеділок було прийняте рішення про збільшення кількості "Беркуту" з 5 тисяч до 30. Більше того, було прийняті рішення уряду, які дозволяють встановити уряду надзвичайний стан без використання парламенту. Комендантська година і заборони на вільне переміщення і так де-факто діють в центрі Києва останні півтора місяці.
Індивідуальний терор, залякування, знищення машин активістів широко застосовуються, особливо на Сході України, і тільки загострились сьогодні, в день "скасування законів про диктатуру".
ОБЛУДЛИВІ МЕСИДЖІ:
  1. Відставка Азарова означає переформатування уряду. Це абсолютно не відповідає дійсності в українських реаліях. За чинною Конституцією будь-якого міністра, крім прем'єр-міністра, а також його заступників і ключових чиновників в будь-якому державному органі призначають Указом Президента. Президент же може звільнити будь-якого з цих чиновників в будь-який момент. Якби Янукович хотів, він міг би відправити у відставку Азарова, захарченка чи будь-кого іншого ще на початку грудня 2013.Більше того, відправлений у відставку уряд може працювати без всяких змін у повноваженнях 60 днів як "виконуючий обов'язки". За існуючого стану справ, продовжити існування уряду в статусі "виконуючого обов'язки" можливо на будь-який час, наприклад рік.
  2. Скасування законів від 16 січня - велика поступка. Закони від 16 січня були завідомо невиконуваними і просто являли собою трюк, мета якого - розміняти їх "відміну" на реальні поступки, а також дати офіцерам поліції, прокурорам і суддям індульгенцію на "ніби-то законність" масового побиття та викрадення опозиційних активістів. 
  3. Буде призначений коаліційний уряд, який представлятиме Партію Регіонів і опозицію, і це зніме гостроту протистояння і дозволить досягнути політичного компромісу. Ця побудова є теоретичною, грунтується на досвіді демократичних західних суспільств і не враховує:
    - чинної української Конституції (в якій президент може відсправити в відставку будь-кого, наприклад, через тиждень після призначення);
    - стану концентрації влади в руках Януковича (в західному суспільстві, наприклад, прокуратура не є чинником політичної боротьби, в українських умовах тільки контролюючи прокуратуру і суди можна мати 100% політичної влади в країні);
    - повного колапсу української економіки і державних фінансів, тотальної корупції, організованої найближчим оточенням Януковича.
  4. Необхідна робоча група по зміні Конституції. Конституційний суд очолює колишній суддя місцевого суду міста Єнакієво, з якого походить Янукович. Вони близько знайомі. Саме Конституційний суд "скасував" попередню версію Конституцію (плід компромісу під час Помаранчевої революції, яка збалансовувала поділ влади в країні) і "повернув" Конституцію часів Кучми. Для того, щоби повернути демократичну версію Конституції, не потрібен парламент чи робоча група. Робоча група призначена для затягування часу, з тим, щоби придушити активістів в регіонах з використанням бандитів, збільшити кількість "Беркуту" і ослабити протестувальників на Майдані, які вже два місяці стоять при темрературах від -10 до -25 градусів по Цельсію (від +14 до -13 по Фаренгейту). Янукович може просто наказати своєму земляку і протеже скасувати своє попереднє рішення, і це може бути зроблено протягом доби.
Я закликаю західних дипломатів, журналістів та громадськість не екстраполювати демократичні реалії на сучасну Україну і оцінювати реальні вчинки Януковича, а не трюки, розраховані на західного глядача.

П.С. Рідні, хто може допомогти з якісним перекладом на англійську:)? моя смерть від недосипу нашкодить справі.

Немає коментарів: