понеділок, 27 січня 2014 р.

СБУшні "ліві" базові станції мобільного зв'язку

Багато хто в курсі, як абонентам мобільного зв'язку, котрі перебували на вул. Грушевського в Києві, приходили СМСки загрозливого змісту на зразок "Ви зареєстровані як учасник масових заворушень... бла-бла-бла".
Вияснилося, що оператори до цього не мають відношення. А все це робилося за допомогою незаконних пересувних базових станцій, котрі встановлювалися в автофургонах бусів і стояли в підворітнях найближчих сусідніх вулиць.
А технологія мобільного зв'язку передбачає підключення телефону до найближчої станції. Тому всі телефони на Грушевського й підключалися до цих СБУшних незаконних БСок, котрі отримували над ними контроль.
Деталі цієї технології - ось тут.
Висновок - поряд із вигодами, котрі людям приносить мобільний телефон, існує величезна кількість і негативних моментів. Зокрема, пов'язаних із здоров'ям та конфіденційністю (останнє, як на мене, найбільш загрозливе). Особисто я вже досить довгий час подумую над тим, щоби відмовитися від мобіла, але все ніяк не зберуся.

1 коментар:

Евгений Мережко сказав...

Думаю, що саме в цьому випадку було значно простіше. Якщо пригадуєшь мені було потрібно підминити номер у смс. Це виявилось не дуже складно. Зараз навіть є веб сервіси для цього. Але трошки складніше отримати список телефонів, що зареєстровані на певній базовій. Та номер цих базових. Но колись щось подібне було на стенді для 112, що побудований на основі моніторінгу автівок.