неділю, 20 лютого 2011 р.

Виступ Державного секретаря США Гіларі Клінтон "Плюси й мінуси Інтернету: про можливості й виклики в мережевому світі"

Звертаю увагу на сабдж, котрий відбувся 15 лютого 2011 року в Університеті Джорджа Вашингтона. В першу чергу, звичайно, спровокований ВікіЛіксом, ага :).  Замовчувати своє відношення до нього стало неможливим, то ось і маємо якусь реакцію. Оригінал  публікації розміщено прямо на офіційному сайті Держдепу отут. Одним словом, раджу почитати. Це офіційний погляд адміністрації США на інструментарій, котрий надається Інтернетом, в контексті його впливу на розвиток соціуму та можливості управління цим соціумом. Для затравки приводжу дві цитати:
  1. "Інтернет став публічним простором ХХІ століття – всесвітньою міською площею, шкільним класом, ринком, кав’ярнею й нічним клубом. Ми впливаємо на нього, і самі відчуваємо його вплив на собі – усі 2 мільярди, і нас стає все більше. І це є викликом. Щоб забезпечити максимально можливу користь світові від Інтернету, нам необхідно вести серйозну розмову про принципи, якими ми будемо керуватися, про те, які правила існують і які не повинні існувати, і чому; про те, яку поведінку слід заохочувати, а якій протидіяти, і як."
  2. "...сьогодні мені хотілося б обговорити кілька проблем, які ми повинні подолати, прагнучи захистити відкритий і вільний Інтернет. Я готова першою зізнатися, що ні в мене, ні в уряду США немає відповідей на всі питання. Немає впевненості й у тому, що ми знаємо всі питання. Але ми рішуче налаштовані на те, щоб ставити запитання, допомагати вести діалог і захищати не тільки загальні принципи, але й інтереси нашого народу і наших партнерів."
А ще зараз буду шукати матеріали для ознайомлення із згаданою в доповіді Гіларі Клінтон  "Будапештською конвенцією про кіберзлочинність, котра визначає, яких заходів країни повинні вжити для запобігання тому, щоб Інтернет не використовувався не за призначенням злочинцями й терористами". Бо вельми ж цікаво довідатися що це за такі заходи...

1 коментар:

Олег Гринчук сказав...

Разом з тим є й незгідні. Тобто ті, котрі вважають, що в офіційного Вашінгтона слова розходяться з ділом.