пʼятницю, 10 лютого 2012 р.

Інтерв'ю Т. Монтян. Ненависникам ЖЕКів та симпатикам ОСББ читати a must

Сабдж.
Цитата: "Країна воює - це реальна громадянська комунальна війна, масштаби якої люди не в змозі усвідомити, бо вони бачать тільки свій будинок. А я бачу купу прикладів, бо суджуся у багатьох судах і володію інформацією в цілому по країні."
Друга цитата: "Найголовніше - для початку усвідомити, що ніхто крім вас не буде займатися вашим будинком. Навіть якщо відразу не вдасться створити ОСББ, ви як мінімум перезнайомитися один з одним. І можливо, в певний момент зміниться ситуація, в будинку з’явиться молода весела сім’я або бадьорий військовий пенсіонер, який потенційно зможе стати головою вашої «шарашки». Треба бути готовим до кращих змін в житті. А тим більше - до гірших, тому що тільки так ви зможете протистояти гіршим змінам, і тільки так ви повною мірою можете скористатися кращим.
Ніхто нічого не втратить, якщо припинить сидіти по своїх норах і почне спілкуватися з сусідами. Навіть якщо просто колективно "накапати" на свій ЖЕК, це вже буде рух уперед. Якщо колективно почнете не платити, дружно прийдете в суд і скажете «ці виродки для нас нічого не роблять», це теж прогрес.

Альтернатива - руйнування вашого будинку. Люди, які можуть об’єднатися, які мають більше соціальних зв’язків, виживуть, а на ресурси тих, хто в труні всіх бачив, чекає руйнування. Можна втекти з конкретного будинку, але в іншому будинку буде абсолютно аналогічний набір мешканців.
"

2 коментарі:

володимир сказав...

Товариш прислав, цитую:На сьогодні по рівненському телебаченню було заявлено мером нашого міста, що два ЖКП а саме, «Паркове» і «Центральне» будуть ліквідовані. Будинки, які обслуговували ці ЖЕКи, передадуть на обслуговування іншим ЖЕКам. Мотивування пана Хомка – нічого не роблять, тому треба закривати. Вже на протязі декількох років аналізуючи ситуацію в Рівному та і в цілому по Україні, хочу викласти своє бачення даного процесу у житловій сфері в Рівному. Не є секретом для мешканців нашого міста, що ЖЕКи фактично організовують вивіз сміття та прибирання прибудинкової території і все. Тому гроші, які ми сплачували роками, не йшли на ремонти наших будинків. Куди вони пішли то вже інше питання. В свій час не було замінено та відремонтовано водопровідні і каналізаційні труби та дахи у більшості багатоквартирних будинків нашого міста, тому біля 70% їх знаходяться в аварійному стані. Ремонтні роботи по одному такому будинку будуть коштувати в середньому біля мільйону гривень. В місті 1200 будинків, тому для відновлення аварійних потрібно 840 мільйонів гривень. Зрозуміло, що влада хоче зняти з себе такі суттєві зобов‘язання і їй краще ліквідувати ЖЕКи, а з ним і відповідальність, ніж виділяти з бюджету таку суму грошей. Якщо ЖЕКи зникнуть то у випадку аварії в будинку, жителям не буде можливості пред‘явити претензію до тої юридичної особи, яка брала наші гроші у вигляді квартплати (тобто до ЖЕКу) і мала з цих грошей зробити ремонти наших будинків. Як все буде відбуватися далі? Вже процес пішов. Ліквідовано два ЖЕКи. Перекинуто без зобов‘язань будинки іншим ЖЕКам. Потім відбудуться злиття ще кількох ЖЕКів нашого міста. Приміром 6-го і 8-го. Вони і знаходяться в одному приміщенні. Така поступова рокіровка приведе до того, що в Рівному залишиться всього два ЖКП, які вже не будуть мати своїх початкових назв і, відповідно, не будуть нести перед жителями відповідальності за своїх горе-колег. Тобто при аварії в будинку Вам запропонують щоб ремонт був зроблений в складчину. А ті гроші, що сплачували ще наші батьки, пропадуть. Та це ще не все. І ці два останніх ЖЕКи також переформатують. Не забувайте, що в цих останніх ЖЕКах буде знаходитись саме краще обладнання з усіх ЖЕКів міста. Тому це є ласий шматочок, який буде приватизований бізнесом і з них утворяться дві Приватні Управлінські Компанії. Функція цих фірм буде полягати в наданні житлово-комунальних послуг тільки для ОСББ (об‘єднання співвласників багатоквартирного будинку).

володимир сказав...

Продовження:Щоб уникнути конкуренції, така діяльність в державі буде ліцензована а ліцензію отримають тільки ці дві фірми. Тобто в Рівному утвориться монополія по наданню житлових послуг. Зрозуміло, що ціни на послуги будуть ставитись монополістами. Постає питання – що буде в цей період з нашими будинками після того як зникне останній ЖЕК? Нас поставлять перед фактом і ми будемо ЗМУШЕНІ оформити в своїх будинках ОСББ. Це пов‘язано з тим, що в разі нашої відмови нам перестануть подавати газ, воду, електрику, теплопостачання, вивіз сміття тощо. Це не буде свавілля влади. А просто від будинку має бути створена юридична структура, яка і підпише договори на подачу води, газу, електрики, теплопостачання, вивіз сміття, тощо. Те, що ніби то ми самостійно сплачуємо за ці послуги є неправдою. Це обумовлено в головній угоді між ЖЕКом і комунальними службами. Навколо кожного будинку є границя розподілу. Тобто на сьогодні відповідальність за комунікації до границі розподілу несуть комунальні служби а від границі до будинку несе ЖЕК. Він має укладені окремі угоди на постачання води, газу і так далі. Коли ЖЕКи зникнуть, тоді буде потрібно переоформити ці угоди з новою юридичною особою, яка буде представляти наш будинок. Тобто влада нам запропонує створити ОСББ в будинку. Ще два слова про ОСББ. На сьогодні, діючі в Рівному ОСББ (біля 10% будинків), мають досить широкі повноваження. Голови ОСББ можуть самостійно організовувати ремонти, самі обирати виконавця, наймати на роботу слюсарів, тощо. А коли створяться Управлінські Компанії, які на таку діяльність будуть мати ліцензію, ОСББ перетвориться у ВЕЛИКІ АБОНЕНТИ. Тобто у ОСББ залишиться тільки одна функція – збирача грошей і передачу їх в Управлінську Компанію. При цьому будинок буде переданий в ОСББ на баланс і вся відповідальність важким тягарем ляже на плечі жителів будинку. При аварії в будинку зібрати такі великі кошти буде майже неможливо, тому будуть пропонуватися кредити під заставу квартир. Більшість підуть на ці варіанти і втратять свої квартири, перейшовши з власників в квартиронаймачі. Взагалі комунальним вовкам буде легко розібратися через суд з юридичним об‘єднанням ОСББ і відібрати цілий будинок за борги чим зараз маратися з кожною квартирою.Сергій Волков