четвер, 14 травня 2009 р.

Пристріляв нарешті вчора свій АКМС :)

Був вчора з Мішанею в тирі біля мототреку (шкода трохи, що тир у нас лише на 50 метрів). Пристрілював свій АКМС-МФ-1. Патрони - "Вольф", цільнооболонкові (брав 2 тижні тому по 2,85 грн. за один в "Ягдташі" навпроти облдержадміністрації).

Разом з інструктором Романом зробили 2 серії по 2 заходи в кожній. Стріляли з пристрілочної станини.

1-а серія - пристрілка відкритого (рідного) прицілу.

2-а серія - пристрілка коліматорного прицілу G&P121 30mm Red Dot Sight (репліка Aimpoint Comp C3. Попереджали мене, що він здохне нараз, бо призначений для страйкбольної зброї. Але сказав один майор "Беркуту", що в нього він вже витримав більше 2,000 пострілів і "ні жужу". Сильно залежить від партії. Побачимо, коротше. Здохне - викину).

1-а серія: 3 постріли (інструктор Роман), 4 постріли (я). По одній трохи відірваній кулі в кожному підході. В результаті не довелось взагалі регулювати мушку - "куча" була 7-8 см. Як Роман сказав: "Як ніби під тебе пристрілювали на заводі".

2-а серія: 4 постріли (я), 4 постріли (Мішаня). Довелось трішечки відрегулювати коліматор і по вертикалі, і по горизонталі. "Куча" була - ~5 см.

Потім ще висадили 5 куль, пробуючи ПБС (прилад безшумної стрільби). Мдя. Ефект таки є. Спокійно стояли поруч без будь-яких навушників, чи беруш, і наші вуха абсолютно нормально себе почували. Як сказав Роман, цей ПБС гасить звук десь на 50%. Таки так. І вартість його, на відміну від "крутих заводських", котрі, здається, якась харківська кантора випускає, всього 1100 гривень (харківські - 843 бакси! Але вони ніби-то гасять звук на 70%). Одним словом класна штука для бабахінгу в тирі, чи десь "в кар'єрах" :).

А, забув сказати. Вартість години стрільби (якщо з усім своїм прийти) - 100 грн. за годину. Ми вклалися в півгодини. Роман (інструктор, а одночасно і продавець збройного магазину, котрий при тирі) - класний парєнь. Доброзичливий і завжди готовий допомогти. Сказав нам, що десь через місяць відкриває свій тир в районі 25-ї школи на Північному. Я подякував за професійне відношення і запевнив, що буду частим його клієнтом :)

8 коментарів:

nehrebeckyj сказав...

А ви б не могли описати, як ви купили сабж, чого це коштувало в організаційному плані, в плані часу, моральних видатків тощо. Бо я теж хочу, але для мене це щось таке, як купити космічний корабель. Мушу бавитися револьвером під "флобер".

Олег Гринчук сказав...

Доброго дня, Леоніде.
Ви звідкіля будете, якщо не секрет? :)

Почитайте ось цю гілку (та й взагалі на весь сайтєг зверніть увагу): http://talks.guns.ru/forummessage/56/62762-0.html
Багато запитань відпадуть самі по собі :).
До речі, там же "досвідчені люди, близькі до тіла" кажуть, що найближчих місяць-два АКМСів в продажі не буде.
Трохи спілкуюся з продавцями збройних магазинів. Кажуть, що народ вигрібає всі стволи вагонами.
А видатків в мене моральних не було. В моральному плані присутнє лише гігантське задоволення. А от матеріальні - були. Ще й відносно немалі (десь біля 16-17 тисяч гривень, якщо сумарно порахувати мої затрати на "все-все-все", включаючи дозвіл, додаткові акцесуари, набої і т.п.. Один "голий ствол" коштував 8,500 грн. + 850 грн. планка Пікаттіні, інтегрована з газовою камерою + купа інших дрібниць типу китайського коліматора за 85 баксів, пенал, ремінь, засоби для чистки, додаткові магазини etc). Але на мій погляд вони того безперечно вартують, зважаючи на рівень отриманого задоволення :).

nehrebeckyj сказав...

Дякую за відповідь і доволі багату інформацію. Робитиму собі установку на купівлю. Не для стрілянини - для цього й пневматики і флобера вистачає. Хай би було на випадок ВП (великого піпецю). Тут, у принципі, й "голого ствола" вистачить. Два-три місяці - я так скоро не зберуся. Півроку-рік - це реальний для мене термін. Бо не багатій. Я чув про звичайні мисливські 12 калібру - і відносно недорого, і є травматичні б/припаси.
До речі, ременів брезентових автоматних маю аж два. Та й у магазинах вони не такі дорогі. Та й самому зробити зручний, під себе - елементарно. Було б на що їх чіпляти.
А я з Києва.

Олег Гринчук сказав...

Я, до речі, саме на випадок "ядрьоної зими" і брав АКМС.
Але якщо чесно, то для захисту квартири/під"їзду найкраще помповий дробовик. Бо від пострілу з АКМСа в закритому приміщенні просто оглохнете.
Якщо щось недороге, то можете на російський Бекас-12, або ТОЗ-106 ("Смерть Председателя" - легальний обріз, мля :)) подивитися. Є й інші - дивіться на talks.guns.ru.
Ну а дорожче - Мосберг-500 різних модифікацій (в Україні біля 450-500 і більше баксів коштують), або Ремінгтон-870 (в районі штуки баксів і більше). Ці два дробовики - справжня зброя джедая :).
Турецькі помпи (всякі там Хатсани) знавці брати не радять.

nehrebeckyj сказав...

Дякую ще раз. Збережу написане вами в спеціальну папочку. З АКМ і АК74, і СВД, і з ПКТ у совіцькій армії стріляв скрізь, включно з караульним приміщенням (шугав солдатів, щоб несли службу "как напісано в настаящем уставє"). Не так воно і голосно.
Я ще не все перечитав у наведеному вам сайті, тому нахабно спитаю у вас: а дозволи? документи? довідки? сейф? замок на спусковий гачок? Довелось побігати-походити? І зберігаєте в розібраному вигляді, і дільничний може зайти перевірити?

Олег Гринчук сказав...

Та хто ж Вам все скаже :))).
ОК, жартую.

1. Дозволи - всі необхідні були (дозвіл на придбання) і є (дозвіл на володіння та носіння).

2. Документи/довідки - само собою також були і є. Інакше дозволів би не отримав. А ось як збирав їх, кгхм..., скажімо так - з використанням нашої місцевої специфіки, тому не описую її, бо вона не показова 8-).

3. Сейф забрав від тещі. Залишився від покійного тестя, потомственного мисливця-професіонала (все життя пропрацював мисливцезнавцем та директором мисливських господарств). Ледь з братом погрузили/вигрузили. Добрий центнер важить. Двокамерний.

4. А що таке "замок на спусковий гачок"? :). Мій АКМС (офіційно називається "Мисливський карабін нарізний АКМС-МФ-1) відрізняється від бойового чотирма речами: сточено шептало одиночного вогню, знятий автоспуск, неможливість стрільби зі складеним прикладом (стоїть підпружинена планка-обмежувач) і закернений штифт на прицільній планці, котрий не дає можливості пересунути повзунок далі, ніж на 300 метрів. А в 30-зарядних магазинах (в комплекті йшли два) стоїть стопор, котрий не дозволяє зарядити більше, ніж 10 патронів.

5. АКМС зберігаю в сейфі (а також транспортую до тиру та назад) з від"єднаним магазином. Цього цілком достатньо. Один споряджений магазин лежить в сейфі окремо, але недалеко від самого ствола (на поличці). Другий - поряд з першим, але порожній. Дільничий при бажанні може зайти хоч зараз (перед Законом я чистий як те немовля :). Проте жодного разу ще не приходив. Надто вже в нього багато іншого клопоту :).

nehrebeckyj сказав...

Дякую. Вивчатиму НАШУ місцеву специфіку :)
Замок на спусковий гачок - це така пластмасова штучка, вставляється в скобу. У всіх мисливських магазинах є. Не може бути, щоб ви не бачили. А в сенсі ВП поки що доведеться купити звичайну сокиру. Мачете. Електрошокер. Арбалет. Для них сейфа не треба. А потім - якийсь Ремінґтон...

Олег Гринчук сказав...

Ясно, дякую. Я ж не мисливець, тому й не ходив по магазинам мисливським і не придивлявся. Це, як я писав, тесть покійний був мисливцем.
Мене й зараз щось не дуже тягне отримувати мисливський квиток. Бо для звичайного "бабахінгу" абсолютно необов"язковою є наявність якоїсь тварини :). Інколи ловлю себе на думці, що встрілити мирного звіра для мене було би значно складніше, аніж багатьох гуманоїдів :))).