понеділок, 6 липня 2009 р.

Попросили шановні люди пропЄарити народну ініціативу щодо референдуму

Оскільки я підтримую підняті питання, хоча й дуже скептично відношуся до можливості вирішити все саме шляхом мирного референдуму, то розміщу тут саму відозву і "сопроводіловку" від шановного Михайла Свистовича.
Отже сама відозва:
--------------------------------------------------------------------
11 липня 2009 р. в м. Києві в Українському домі на Європейській площі відбудуться

Збори з ініціювання всеукраїнського референдуму за народною ініціативою

Ініціатором зборів є незалежний від партій та політиків Загальноукраїнський трудовий рух «Солідарність». Ідею проведення такого референдуму за народною ініціативою підтримали громадські організації «Ми – українці», «За чесну владу», альянс громадянських активістів «Майдан», інші громадські організації та ініціативи (багатодітні, природоохоронні, антизабудовні, правозахисні, культурологічні тощо).

Питання референдуму:
  1. Зміна виборчої системи з пропорційної на мажоритарну.
  2. Реформування судової системи на базі обрання суддів народом.
  3. Відміна політичної реформи 2004 року (скасування змін, внесених у 2004 році до Конституції).
  4. Запровадження Конституційної асамблеї, яка обиратиметься народом і єдина може приймати та змінювати Конституцію України.
  5. Скасування депутатських пільг та недоторканності.
Початок реєстрації учасників – о 13.00.

Учасником зборів може бути будь-який громадянин України незалежно від місця його проживання при наявності паспорту для реєстрації в якості учасника зборів.

Сьогодні влада не зважає на народ і править країною, як своєю власністю. Закони, судові рішення, підзаконні акти приймаються виключно з точки зору інтересів можновладців. Народ, справедливість, ефективність не є в пріоритетах нинішньої влади, яка не хоче міняти систему. Навіть виборча система створена так, щоб представники народу не могли потрапити до Верховної Ради, адже списки кандидатів формуються виключно партіями.

Єдиним способом, яким народ може вплинути на ситуацію в державі й змінити систему, є референдум. Першим етапом на шляху до проведення референдуму за народною ініціативою є збори громадян у кількості не менше 200 осіб, які проголосують за питання, що виносяться на референдум та утворять ініціативну групу для організацію збору підписів.

Контактний телефон: 8(067)5016173
E-mail: referendum4@gmail.com

Докладніше читайте в інтерв’ю голови ЗТР «Солідарність»
--------------------------------------------------------------------

А тут пояснюючий лист від Михайла Свистовича:

Доброго дня!
Сорі за те, що писатиму неоковирно, але, слово честі, не маю часу зовсім, бо весь в організації того, що оце надсилаю.
Якщо коротко, то там написана правда (відповідальною за організацію зборів є моя власна дружина, а вона під поганим би не підписалася), рух «Солідарність» є дійсно незалежним ні від кого і взагалі тільки формується, та є досить сирим, але люди там правильні та активні, за Україну, демократію і справедливість, хоча і наївні та недосвідчені, а тому не можуть відразу відрізнити хто є ху (так, до них був вліз Збітнєв, але моя жінка їм пояснила, і його там вже нема). І взагалі, як на мене, немає різниці, хто проводить, якщо питання в цілому правильні. Утворили «Солідарність» заробітчани, які повернулися сюди, та їхні тутешні знайомі. В основному вони працювали в Італії (там ще Ющенко під час поїздки хвалив їх лідера (заробітчан, а не «Солідарності», хоча той також є в «Солідарності») й наводив, як приклад, кого треба в депутати висувати), частково в Німеччині, ще трохи в інших країнах Європи.

Можна не погоджуватись з деякими питаннями повністю або частково чи вважати, що варто було б винести інші питання, але, якщо зараз почати обговорювати, ми, якщо дивитись реальності в очі, ні до чого не домовимось. А збори потрібно провести вже, поки не вступив в дію новий закон (про це можна прочитати тут). Ми з жінкою самі, наприклад, не за чисту мажоритарку до ВР, але в «Солідарності» більшість за, тож ми не наполягали, бо, як мінімум, не слід сподіватись, що влада так легко зареєструє ініціативну групу. А тому чим більше таких зборів пройде з різних питань (якщо ці питання не є відверто маразматичними чи антидержавними), тим краще. Таким чином все більше людей замислюватимуться над тим, що влада в нас антинародна, і що референдум є єдиним способом для народу впливати на ситуацію. А якщо влада заважатиме, в людей виникатиме усвідомлення, що з цією владою треба боротися (тут влада в широкому розумінні цього слова, парламентська опозиція теж сюди входить). Одночасно проведення таких зборів акцентуватиме, що в суспільстві є такі та інші проблеми. Наприклад, вимога проведення мажоритарних виборів говорить про те, що нинішня виборча система не відповідає інтересам України. І все це в комплексі штовхатиме суспільство й політиків змінити її (як компроміс може бути мажоритарно-пропорційна чи якийсь більш-менш нормальний варіант з партійними списками та самовисуванцями). Те саме і щодо інших питань. Тому я, наприклад, не зациклювався на їх формулюванні.

Детальніше про це можна прочитати тут.

Коротше, я запрошую всіх взяти участь у зборах, якщо є час, можливість і бажання, а також, якщо немає заперечень проти вищенаписаного, запросити разом з собою чи замість себе своїх знайомих, попіарити ці збори серед своїх списків контактів, на форумах, в ЖЖ та інших спільнотах.

Завчасно дякую,
Михайло Свистович

Немає коментарів: