понеділок, 7 жовтня 2013 р.

"HR-дєвачкі"

Кілька слів відносно сабджу.
Мені добре відомо, що принаймі в Центральній Європі (із "більш західними" спеціалістами я не вів справи) є вельми мало headhunters, котрі дійсно володіють професійними якостями (в т.ч. знанням психології та високою культурою спілкування), контактами та необхідним досвідом, що дозволяє цим спецам успішно працювати із справжніми професіоналами. В Україні ж headhunters просто нема :(. Вони відсутні як клас. Натомість їх чомусь плутають зі звичайними працівниками служб HR та кадрових агентств.
До чого я веду...
За останніх півроку трохи менше десятка "HR-дєвачок" зверталося до мене в LinkedIn з пропозицією поспілкуватися на тему мого працевлаштування. Гарантували надзвичайно вигідні умови, обіцяли "у всьому сприяти" і т. д..
Але варто було озвучити свої поточні робочі умови і логічне запитання "а Ви можете запропонувати щось краще?", як всіх цих "дєвачок" немов корова язиком злизувала :). "Дєвачкі" негайно втрачали будь-який інтерес, абсолютно не задумуючись про такі буржуазно-архаїчні пережитки як "дякую" та "вибачте за турботу" у відповідь на мої ввічливі та доброзичливі повідомлення (із реально корисною для них інформацією!). Не задумуючись про свій імідж і про те, що, можливо, в майбутньому "з цього колодязя ще таки доведеться попити водички" /(С)/.
Imho в даному випадку мова йде вже не стільки про низький кваліфікаційний рівень (це справа наживна - було би бажання), скільки про брак вихованості та культури. Як наслідок маємо наочний приклад відсутності здорового глузду, зачатків аналітичного мислення та, в результаті, розквіту різноманітних карго-культів. Більш лаконічно - "повна дєградація та разложеніє" /(С) А. Стесін/.
Мені, чесно кажучи, глибоко "по-барабану" їхня реакція, але якщо хоча би одна "HR-дєвачка" задумається про те, що слід також вміти прощатися і, відповідно, стане більш професійною - цей допис буде недаремним.
Служба HR є однією із найбільш "козирних" служб в цивілізованих країнах світу. Від HR залежить надзвичайно багато! Робота HR - це далеко не звичайний "search + e-mailing + short negotiating ---> f..ck off", до якого звикли наші "HR-дєвачкі". Їх би відправити на стажування у нормальні "західні" кантори...

Резюме: нині довелося завести приватний блек-ліст ще й "HR-дєвачок".

P. S. Перечитав цей допис іще раз. І вважаю за доцільне дописати примітку.
В жодному випадку не узагальнюю, що, мовляв, усі українські HR-працівники є непрофесійними та безкультурними. Більше того, я впевнений, що багато з них є добрими спеціалістами та людьми з високим рівнем культури та IQ. Тому згоден зупинитися на тому, що донині я з ними чомусь не зустрічався, і в мене ще все попереду :)

3 коментарі:

alexandr.tsarenko сказав...

Обсуждение по теме, местами с забавными комментариями: http://dou.ua/columns/ejchar-devochki-teoriya-i-praktika-proishozhdeniya/

Олег Гринчук сказав...

Ага, сенкс, Саша. Пользітєльно почитати було :). Значить, це ще одне глобальне стихійне лихо із категорії "дураки и дороги" /(С)/ :)

Олег Гринчук сказав...

За останній тиждень знову і десята, і одинадцята дєвачгі так і не здужали подякувати за спілкування та сказати "вибачте, таки не маю що Вам запропонувати". Повідсихали в дєвачог язики. Щезли, немов роса на сонці.