суботу, 7 грудня 2013 р.

Як легально закошмарити Систему і примусити чиновників виконувати свої функції

Це переклад українською мовою ось цього тексту.
------------------
Вітаю, вельмишановний all!
Величезне прохання — постарайтеся:
  • а) прочитати нижченаведений magnum opus (тобто “багато літер”) до кінця,
  • б) після прочитання висловити свою думку, нехай і коротко.
Хоча я особисто підтримую #Євромайдан як словом так і ділом, і вважаю масові акції протесту ознакою здорової демократії, проте здоровий глузд підказує мені, що рано чи пізно він закінчиться. З тими, чи іншими результатами.
Розумні люди завжди намагаються мислити і діяти комплексно, тому мені хотілося б представити на загальний розсуд комплекс доступних, але ефективних заходів, котрі зможуть допомогти нашій країні стати трохи кращою.
Запропоновані мною заходи ефективні практично завжди - незалежно від того які партії знаходяться при владі, якою є політична ситуації і т. п. Поділитися ними я вирішив саме зараз, тому що упевнений, що багато хто нині перебуває у стані "підйому" і тому вирішить випробувати запропоноване. А в декого це навіть може увійти у звичку. Отже:

1 . Пишемо [чиновникам] листи електронні, а у відповідь отримуємо замовні!
Це вкрай дивно, але в нашій країні існує неймовірне законодавство про прозорість державних структур - "Закон про доступ до публічної інформації". Сам текст Закону досить короткий, і читається порівняно легко, тому я всім рекомендую його до ознайомлення: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2939-17. Тут я торкнуся лише основних положень даного Закону:
  • Будь-хто може відправити в будь-який державний орган запит на отримання будь-якої інформації
  • Запит може бути відправлений по електронній пошті
  • Відповідь зобов'язані надати протягом 5 робочих днів
  • Обгрунтована відмова щодо надання відповіді повинна бути надана в той самий термін
  • Обгрунтованою може вважатися лише відмова по одній із причин, передбачених в цьому законі. Тобто, наприклад, відмова надати інформацію на підставі того, що вона є загальновідомою, обгрунтованою не є
  • Якщо відповідь містить інформацію з обмеженим доступом, відповідь все-одно зобов'язані надати, "зачорнивши" в ній таку інформацію
  • Кількість запитів не обмежується
  • Штраф за ненадання відповіді, або недотримання термінів - від 450 грн.
Гадаю, у будь-якого свідомого платника податків існує до державних структур безліч питань:
  • як витрачаються гроші, котрі здаються в фонди школи/дитсадка,
  • скільки коштів виділено з міського бюджету на ремонт їхнього двору,
  • хто видав дозвіл на кіоск з шаурмою біля будинку,
  • яка ціна сантехніки в резиденції " Межигір'я",
  • і т.д.
Найбільша “крутизна” полягає в тому, що запити можуть бути майже анонімними. “Майже” - тому, що якщо ви хочете отримати "паперову " відповідь, то потрібно вказувати поштову адресу. Але ніхто не заважає вам попросити свого знайомого / колегу, щоби він відправив запит від свого імені. А знайомий / колега при цьому може проживати в іншій країні (в США відповіді чудово доходять – це перевірено).
Якщо не можете придумати, що б такого запитати - попросіть надати текст будь-якого документа хоча би звідси: http://kievcity.gov.ua/public-info. Просто спробуйте - вам сподобається :). Зробіть це прямо зараз! Адреса для запитів, що стосуються Києва - zapyt@kma.gov.ua. В кожній міськраді, облраді та держадміністрації є свої відповідні адреси. Любителі цифр, статистики та визначення тенденцій, гадаю, оцінять також відсутність обмежень на кількість запитів: адже можна вибрати набір показників і запитувати про них хоч щодня, а потім вивісити де-небудь в і-неті наглядні графіки (ну, або направити їх до прокуратури).
Не варто забувати і про старі добрі скарги - спосіб боротьби, котрий довів свою ефективність ще в часи СССР, коли робота деяких держ. органів була практично паралізована потоком скарг від політв'язнів. Тим більше, що звичайні скарги віднедавна теж можна подавати в електронному вигляді через сайт http://ukc.gov.ua . У Києві існує ще більш “просунутий” сайт https://1551.gov.ua - у них навіть додатки для смартфонів є.
Добре зарекомендував себе такий метод: пишемо скаргу, отримуємо відписку мовляв, “на ремонт дитячого майданчику грошей немає” - і негайно відправляємо запит на отримання публічної інформації щодо дебету-кредиту за останній рік.

2 . Бог створив людей та власть імущих різними, а відеореєстратори і камери в телефонах всіх зрівняли!
Колись приблизно те ж саме зробив полковник Кольт, але в нинішніх реаліях щоб "убити" хабарника в нього зовсім не обов'язково стріляти!
Ось прямо вже зареєструйтеся на сервісі http://www.ustream.tv, поставте собі прикладний додаток і навчіться ним користуватися. Повірте, ця невелика затрата часу вартує тієї неоціненної насолоди, котру подарує вам спостереження за виразом обличчя особи, котра намагається заборонити вам зйомку а у відповідь чує спокійне: "А це не запис, це ТРАНСЛЯЦІЯ" :). В принципі, цю фразу варто говорити навіть якщо ви насправді не ведете трансляцію :). Написи на футболках / кепках виду "Хочеш стати зіркою Youtube - попроси у мене хабар" - теж не вимагають від носія вести якийсь запис.

3 . Думка індіанців шерифа ... хвилює!
Попередні два пункти можна віднести до впливу на "Систему" ізсередини. Що, на думку деяких, абсолютно неефективно. Цей пункт - повна протилежність двом попереднім, оскільки в ньому пропонується впливати на "Систему" ззовні.
Так вже історично склалося, що у нашої влади прийнято більше піклуватися про думку "іноземців", ніж власного народу. Про причини і наслідки даного факту можна довго сперечатися, але сам факт очевидний. Цим ми і скористаємося, благо сучасні технології дозволяють.
Безліч світових новинних агентств нині дозволяють користувачам Інтернету писати коментарі до новин, а чимраз більша їх кількість надає можливість писати і САМІ НОВИНИ!
CNN iReport, BBC Have Your Say, AP Citizen Journalist - ось невеликий список програм громадянської журналістики від провідних світових новинних бюро. Знайдіть і встановіть додатки цих інформбюро на свій смартфон прямо зараз! Знання англійської допоможе, але воно не обов'язкове, тому якщо ви не знаєте, чи погано знаєте мову - зовсім не обов'язково писати тексти. Тоді просто відправляйте фото та/чи відео. Повірте, в тих же BBC, CNN і AP працює достатньо людей, спроможних перекласти англійською текст важливої новини. І не забувайте: Google Translate - ваш друг.
Окрім новинних агентств існують також інтернет-представництва країн і організацій, думка яких важлива для нашої влади. Я з великою втіхою спостерігав "атаку" українців на сайт петицій Білого Дому. Якщо ви ще не підписали одну з розміщених там петицій, то нині саме час це зробити: https://petitions.whitehouse.gov/petitions/popular/
Також досить ефективним може виявитися звернення в іноземні правоохоронні органи. У нас в новинах не соромляться періодично влаштовувати "викриття" кишенькових офшорів депутатів / мерів / олігархів / і т. д. Почули назву офшору в новинах - не полінуйтеся, знайдіть назву в Інтернеті, поцікавтеся країною реєстрації та черкніть лист в їх податкову. Нехай перевірять на предмет ухилення від податків (ще раз нагадаю: Google Translate - ваш друг. Або зверніться, щоби вам хтось допоміг). Ще є чудовий проект Crime Stoppers https://www.google.com/search?q=crimestoppers, що приймає анонімні повідомлення про злочини по всьому світу.
Також розумно буде не лише повідомляти "іноземцям" інформацію, а й цікавитися їх думкою. В піку булгаковському професору Преображенському ("не читайте перед сніданком радянських газет") можу порадити: завжди цікавтеся думкою зарубіжних ЗМІ про події, що відбуваються у нас. Взагалі заведіть собі звичку тримати на комп'ютері відкритими вкладки з LeMonde, Der Spiegel, New York Times, etc і періодично вводити там в рядок пошуку слово "Ukraine".

4 . Діліться! Сперечайтеся! Розумнішайте!
Діліться - не в сенсі "відібрати і поділити", а в сенсі інформаційного обміну. Якщо у вас є ідея, як зробити світ кращим, але можливостей її реалізації ви поки-що не бачите - поділіться нею з друзями, колегами, Інтернетом. Навчіться ввічливо сперечатися - так ви зможете перевірити на міцність і загартувати свої переконання. Навчіться публічно виступати, ясно і чітко роз'яснювати свої думки, тим більше що це вміння нині рідкість і серед політиків, не кажучи вже про "звичайних" людей. Простіше кажучи, будьте не натовпом, але єдністю несхожих!

5 . Будьте хакерами (у хорошому сенсі цього слова)
Держава - лише одна із систем, а завдання будь-якого хакера - досліджувати роботу систем, в тому числі і на позаштатних / граничних режимах роботи.
Не соромтеся знаходити і використовувати "експлойти" (дірки) в законодавстві! Закон про доступ до публічної інформації дозволяє відправляти запити по електронній пошті? - Прекрасно! Спробуйте спровокувати "лавинний ефект", відправивши запит в одну райадміністрацію від імені голови іншої! Лише уявіть собі реакцію: "Ах ти ж гад! Запити мені присилаєш?! Ну, постривай, зараз і я тебі запитами завалю!" Для "особливо небезпечних" дій використовуйте Tor (https://www.torproject.org), поцікавтеся темою анонімності в Інтернеті.

6 . Почніть із себе!
Європа повинна бути в головах, і тоді вона обов'язково буде в країні. Спробуйте жити так, буцім-то ми вже в Європі: не смітити в громадських місцях, платити податки (так-так!), бути ввічливими, знати свої права і користуватися ними.

7 . Будьте політично активні!
Сподобалася робота якоїсь громадської організації, або навіть політичної партії - не соромтеся допомогти їй грошима, поцікавтеся можливістю членства. Звісно, ви навряд-чи досягнете партійних вершин, але взяти участь у політичному житті країни шляхом роботи спостерігачем на чергових виборах вам цілком по силах.

Слава Україні !

P.S. Поширення цього тексту категорично вітається.

Немає коментарів: