суботу, 22 травня 2010 р.

Відносно патріотизму і останнього притулку негідників

Якось завважив, що вельми багато всякої мерзоти (як латентних, так і відвертих ворогів України) бездумно цитує відомі слова Семюеля Джонсона "Патріотизм - останній притулок негідника" ніби-то на підтвердження своєї антиукраїнської позиції. То вирішив поцікавитися що ж саме мав наувазі без сумніву вельмишановний пан Джонсон, і в яких обставинах він це сказав. Ну і відповідь відразу знайшов на російській вікіпедії. Прошу дуже, ось цитата відповідного місця (по зносці у вказаному джерелі приведено також оригінальний текст англійською мовою):

Обстоятельства произнесения

Босуэлл сообщает об афоризме в следующем фрагменте: «Патриотизм стал одним из общих мест в наших разговорах, и Джонсон неожиданно произнес, сильным и решительным тоном, афоризм, на который многие накинутся: „патриотизм — это последнее прибежище негодяя“. Но следует полагать, что он не подразумевал реальной и щедрой любви к нашей стране, но имел в виду тот патриотизм, который так многие, во все времена и во всех странах, делали прикрытием личных интересов»

Що я хочу цим сказати. Та нічого дивного, все як завжди. Ворог є ворог. І вірити йому на слово - елементарне безглуздя та дурість. Завжди. Без винятків.

Немає коментарів: