середу, 30 березня 2011 р.

Українські правозахисники ввели новий термін - "смертність затриманих міліцією людей"

"Утричі зросла смертність затриманих, які потрапили до відділків міліції. Такі дані оприлюднили члени Харківської правозахисної групи".
Євген Захаров, член Харківської правозахисної групи: "Ми неодноразово стикалися з тим, що людину б'ють і вимагають зізнатися у скоєнні злочину. Десь на третій день бити перестають, бо знайшли справжнього злочинця. Європейський суд сказав, що Україна має протягом 6 місяців змінити законодавство про попереднє ув'язнення, оскільки воно не відповідає європейським стандартам і робить можливим ті речі, які в нас відбуваються, зокрема і такі смерті".
Жах. Лишень вдумайтесь! "Смертність затриманих міліцією людей"...
Навіяло: коли я був студентом ф-ту прикл. математики та механіки Львівського держуніверситету, то на лекціях із теорії ймовірностей та мат. статистики cвітлої пам'яті покійний викладач нашої кафедри (теорії оптимальних процесів) Іван Дмитрович Квіт вельми любив готувати та наводити приклади задач, котрі базувалися на звідкісь отриманому ним статистичному матеріалі "смертності від копнень кіньми у австро-угорській армії" (нічого дивного. Людина могла повноцінно працювати в любій бібліотеці світу, оскільки добре знала 12 мов. Поміж ними давньогрецьку та латинь).
Бачимо, йдеться до того, що незабаром новітні викладачі ТІМСу оперуватимуть і розроблятимуть задачі для студентів, базуючись на такій статистиці як "смертність затриманих міліцією людей". І, можливо, введуть новий вид статистичного розподілу імовірностей - "ненормальний розподіл", як антипод класичного "нормального".

1 коментар:

Олег Гринчук сказав...

Ну, ось ще одна свіжа стаття про катування і смерть людей в мєнтовських застінках.