пʼятницю, 18 травня 2012 р.

Пилип Коновал: герой-українець з Поділля, кавалер ордену Хреста Вікторії

Ось на кого варто рівнятися українським хлопцям, якщо вони не баби. Осьдечки реальний, а не вигаданий Рембо та Термінатор в одній особі.
"Коновалу було 28 років, коли в ранзі капрала він отримав призначення в спеціально сформований в Британській Колумбії для участі в бойових діях Першої Світової війни 47-й Батальйон Канадських Експедиційних Сил. За виявлений героїзм під час Битви за висоту 70 в Ленсі (Франція) в період від 22-го Серпня до 24 серпня 1917, Пилип Коновал отримав Хрест Вікторії:
No. 144039 A./Cpl. Filip Konowal, Can. Inf.
За видатні відвагу та командування відділенням під час наступу. Перед його відділенням стояло важке завдання зачистки бліндажів та кулеметних гнізд. Під його вправним командуванням відділення успішно придушило будь-який ворожий опір, завдавши ворогові значних втрат. В одному бліндажі він особисто заколов в рукопашному бою трьох ворогів та один атакував сімох інших у воронці, вбивши всіх сімох.
Під час наступу, кулемет на правому фланзі стримував просування, завдаючи відділенню значних втрат. Капрал Коновал кинувся вперед та ввірвався в дот, знищив кулеметну залогу та забрав кулемет із собою.
Наступного дня він знову самостійно атакував інше кулеметне гніздо, знищив залогу із трьох чоловік, кулемет та дот гранатами.
Він один знищив щонайменше шістнадцять ворогів, та доблесно бився протягом двох днів наступу аж до свого важкого поранення.
(The London Gazette, випуск 30400, 1917.11.23 (4-й додаток, 1917.11.26, p. 12329)"

Немає коментарів: