понеділок, 9 червня 2008 р.

Telco 2.0 Mindshare™ collaborative technology

Сабдж є know-how Telco 2.0 Ініціативи. Вказане know-how являє собою досить оригінальну та цікаву методику проведення brainstorm'ів серед великої кількості учасників. Цю методику її розробники назвали «Mindshare™». Власником методики «MindShare» є компанія «STLPartners». Методика віддалено нагадує собою послідовність спеціалізованих конференцій. Але насправді вона сильно відрізняється від «класичних» конференцій наступними своїми характеристиками:
  • «MindShare» спроектована для забезпечення ефективного проведення «мозкових штурмів» за участі великих груп людей.
  • «MindShare» - це структурований і «адванснутий» процес, котрий комбінує в собі короткі (~10 хвилин) спеціальні стимулюючі ввідні презентації із груповою інтерактивною діяльністю. Чверть всього часу «мозкових штурмів» віддається на структуровані інтерактивні дебати.
  • Інтерактивність підтримується за допомогою технологій колаборативної роботи: wireless-ноутбуків, пов’язаних в мережу спеціальним програмним забезпеченням, котре надає можливість анонімного ручного введення великої кількості інформації з одночасним голосуванням. Цим самим учасникам надаються набагато ширші можливості, ніж можна витиснути із звичайної комп'ютерної клавіатури.
  • Все це дозволяє великим групам учасників досягати повної прозорості в обговорюваних питаннях, вирішенні проблем і створенні нових ідей.
  • Процес, котрий підтримується технологією «MindShare», зосереджений на виробленні практичних галузевих кроків, спрямованих на вирішення критичних питань, пов’язаних з розвитком і впливом IP-технологій. В ході цього процесу продукується понад 100 дослівних сторінок-цитат (стенограма) з інформацією про ринкові дані і голосуваннями по кожному питанню.
  • Перед кожним «мозковим штурмом» проводиться детальний аналіз предметної області (тематики обговорення), котрий розміщується на відповідному блозі для попереднього ознайомлення учасників, а наступні результати обговорюються ще й на відповідному онлайновому форумі.
Як це працює
  1. Спеціальні короткі ввідні презентації спрямовані на стимулювання дискусій в рамках структурованих великомасштабних «мозкових штурмів». Доповідачами в кожній секції «мозкового штурму» є невеликі групи із 2-3 чоловік, ретельно відібраних експертами. Організатори просять кожного доповідача представити короткі презентації (10 хв,, 6-8 слайдів) на специфічні теми, котрі є доповненням до інших, і котрі привносять новий, свіжий погляд на галузь. Організатори працюють з доповідачами напередодні «мозкового штурму» для відбору та затвердження кожного слайда з метою забезпечення його релевантності загальній тематиці.
  2. Учасники «мозкового штурму» сидять за круглим столом групою до 8 осіб. Після «стимулюючої» презентації в кожній секції «мозкового штурму» учасники повинні обговорити поміж собою те, що вони почули, а потім в якості зворотного зв’язку одночасно і анонімно висловити свої думки в структурованому форматі з використанням технології «мозкових штурмів» (бездротові ноутбуки + спеціальне програмне забезпечення – див. вище).
  3. Учасники можуть бачити на своїх ноутбуках як ввід даних від своїх сусідів, так і свої власні. Додатково всі ці дані також відображаються на головному моніторі (широкоформатна «плазма»). Час на забезпечення учасниками зворотнього зв’язку зазвичай складає біля 10-ти хвилин, і має своїм результатом близько сотні зауважень та нових ідей.
  4. Доки всі ці дані вводяться учасниками, команда аналітиків розглядає їх і обговорює разом із доповідачами «стимулюючих презентацій». Аналітики виділяють із зворотного зв’язку ключові теми і розглядають їх на предмет того, які теми знаходяться в рамках дискусії, а які – поза ними. Після цього спеціальний посередник (від організаторів «мозкового штурму») запускає 20-30-хвилинну панельну дискусію на основі даних, отриманих із зворотного зв’язку. В рамках цього процесу також проводиться відкрита дискусія з аудиторією, і в залежності від поточної теми дискусії інколи проводиться проміжне голосування для прояснення позиції сторін зі спірних питань.
  5. Всі дискусії занотовуються і відображаються в стенограмі «мозкового штурму», до якої мають доступ учасники останнього. Такі стенограми являють собою зріз практичних галузевих даних неоціненної значимості.

Немає коментарів: