четвер, 4 листопада 2010 р.

Розібрався з одним шикарним Open Source софтом

По наводці Міші Бочкарьова (і ще, здається когось) за сьогоднішню нічку в принципі розібрався (лишилися порівняно дрібні окремі питання) із чудовим суперфункціональним софтом для проведення аудіо-відеоконференцій з можливістю одночасного проведення презентацій (підтримується купа форматів файлів + можна взагалі тупо взяти і розшарити свій десктоп на всіх учасників конференції).
Цей проект взагалі-то зі старту був призначений для проведення дистанційного навчання. Із задоволенням відзначаю також, що він вельми активний в плані девелоперства і прекрасно удокументований.
Із видимих умовних недоліків - потратив всю ніч щоби розібратися з процесом інсталяції віртуального (гостьового) Убунту-хоста під VMware Player та Sun VirtualBox (порівнював). Після прочитання інсталяційної доки може створитися враження, що все там простіше "парєной рєпи". В мене не вийшло "простіше" жодного разу (пробував по 3 рази під VMware Player та Sun VirtualBox). Все вилазили якісь не вельми зрозумілі косяки, котрі ніби-то й не мали відношення чисто до самого софта, а були пов'язані то з глюками DHCP-сервера, то з загальним connectivity із сайтом архівів цього Big Blue Button'a... Одним словом, таке враження, що інсталяційні скрипти самої віртуальної Убунту-машини там ще не "вилизані" досконало. І в доці ще писало, що процес інсталяції софта на віртуальному хості займає біля 10 хвилин. Не вірте! В мене на моєму каналі 4 Мбіт/с (Укртелекомівський сервіс "ОГО!") все зайняло ніяк не менше 20-25 хвилин.
Але софт без сумніву класний! Мабуть буду впроваджувати в себе на роботі, якщо "на місцях" (маю наувазі на підприємствах нашого холдингу) знайдуться компи з 1,5 - 2 Гб RAM (бо сама гостьова OS просить для себе 1 Гб). І почну з meeting rooms: тобто, спробую організувати корпоративну систему відео-аудіоконференцзв'язку в складі 4-5 рознесених по області meeting rooms. До речі, майже напевно відео в наші нинішні канали просто не влізе. То там його можна відключати. І залишити тільки аудіоконференцзв'язок + можливості презентації. А можна відключити і аудіо, або презентації. Або взагалі геть усе і тупо курити бамбук :)

5 коментарів:

Анонім сказав...

Вельмі цікава!
Калі ласка, потым, калі паспрабуеце софт на прадпрыемствах, напішыце ў блог.
Наша фірма ў асноўным набывае камерцыйны софт. Цікава было б параўнаць (я не ІT-шнік), бо нашы глядзяць у бок нейкай спецыялізаванай прыблуды з назвай Tandberg.

Олег Гринчук сказав...

Звичайно напишу.
А інфраструктуру аудіо-відеоконференцзв'язку на основі обладнання Тандберг + Cisco я свого часу сам пропонував/впроваджував у клієнтів, так що прекрасно знаю цю солодку парочку з ціною приблизно як крило Боїнга :). Але й якість, звичайно, при цьому була просто супер.
На рахунок COTS vs Open Source software скажу таке: краще нехай мої люди професійно ростуть, вносять правки куди завгодно і ми разом підтримаємо девелоперську community, котра пише в т.ч. і для нас, аніж годувати і так небідні (а часто просто зажерливі) кантори за їхній пропрієтарний продукт.
Звичайно, якщо моєму найвищому керівництву стане вкрай потрібно, щоби "завтра запрацював отакий-то модуль ERP" і при цьому воно виділяє необхідне бабло - варіантів окрім COTS-software просто нема. А якщо все йде розмірено та неспішно, то "нафіга козі баян?" :-D

Dmitry сказав...

а мы пробовали поиграться со связкой из OpenMCU и двух терминалов Tandberg. Надо сказать, что соединение точка-точка при качестве 720 линий валит ПК на CentOS и Core2Duo. Т. е. железки нужны ого-го.

Только может я не до конца понял - Вы побороли софт или нет? Проблемы только из-за развертывания в виртуальной среде?

Олег Гринчук сказав...

2Dmitry: Труднощі були спочатку лише в ході "тренувань" по запуску віртуальної машини з софтом BigBlueButton. Далі все було ОК. Так, чисто суб'єктивно (поки що просто не мали можливості детально все виміряти) система досить вимоглива до ресурсів сервера та, у випадку наявності відеостріма, до каналів, але чудес же ж не буває. А сам софт реально шикарний! Функціональний, зручний та непадучий. Одним словом, як тільки керівництво дасть добро на закупку комплектів "мікрофон-аудіоколонки" (плюс опціонально "вебкамера") для переговорних кімнат віддалених підприємств нашого холдингу - починаємо впроваджувати цю систему.
Я поки-що не знаю з чим це пов'язано, з характеристиками моєї вебкамери (якийсь Logitech зі стертими впізнавальними знаками, але мій Дебіан каже, що це "idVendor=046d, idProduct=0807"), чи можливостями софта, але при використанні вебкамери існує можливість вибору двох відеорежимів: 320х240, або 640х480.

Олег Гринчук сказав...

До речі, я ж не сказав важливу річ. Цей весь софт - це серверна частина. А клієнти - будь-які браузери, що підтримують Adobe flash plugin.
Тобто, достатньо мати єдиний сервер (віртуальну машину, чи виділений сервер, якщо підприємство трохи багатше і може собі це дозволити) на корпоративну мережу. А всі клієнти коннектитимуться до нього своїми браузерами.
Бомба! Тоді нема жодних вимог щодо нарощування RAM клієнтським десктопам, як я помилково писав в основному дописі. Відносно більше RAM (ну і CPU-ресурсів) вимагається лише на сервері, де крутитиметься BigBlueButton.