суботу, 2 січня 2010 р.

Старий 2009 Рік провели, а Новий 2010 Рік зустріли чудово!

Нарешті зібрався з силами для написання звіту про зустріч НР-2010 :)
З Рівного зібралися їхати я, моя Ольга, наш синочок Андрійко та кума Люда. Виїхали з дому "танком" досить пізненько. По-любому після 17-00 було. А поки заїхали за Людою до її дому, дочекалися під під'їздом, вгніздилися в машину з речами і т.д., то, думаю, що вже десь і 18-00 наступило. По-любому було темно і падав густий та лапатий сніг. А на певних ділянках дороги ще й досить-таки неслабо лютувала заметіль. Так що обстановка на дорогах була така, що я би не сів за кермо, якби ще було чим доїхати (маю наувазі рейсові маршрутки, чи потяги). Ну, але помалу їдемо собі... Їдемо-їдемо спокійно, нікуди не поспішаючи. Аж до повороту з об'їздної Рівненської траси на Здолбунів. Там вже бо'зна котрий місяць йде ремонт дороги і розв'язки такі, що хай Бог милує. Ну і в умовах заметілі та темноти я пропустив знак, котрий вказував напрям повороту. І повернув з виїздом на зустрічну смугу. І хоча в околиці нікого не було, але "гайці-вибєгайці" були тут як тут :). Сіли мені на хвіст і, моргнувши сиреною, наказали зупинитися. Явно пасли таких як я, котрі по тій трасі їздять нечасто і в таких погодніх умовах були майже напевне приречені пропустити той знак. Склали протокол, і дістав я своїх "законних" (та перших в житті) 255 гривень штрафу (по мінімуму за таке порушення). Жодного хабаря навіть не намагався пропонувати (і в думках такого не було). Тим більше, що старший наряду вів себе підкреслено ввічливо і навіть прихильно. Так що настрій в мене геть зовсім не зіпсувався. Ну а що: винен? - винен (як би там не було), гайці були ввічливі? - вічливі. Ну і Бог з ним. Особливо не збіднію.
Далі доїхали без проблем, хоча ще раз повторюсь, дорожня обстановка була жахливою. І хоча в такій обстановці мені керувати авто ще не доводилось, але організм моментально згадав навички майже сліпого (в умовах пилових бур) водіння Т62-Д в армії. Слава Богу і нашій "Ниві" (я вчергове був від неї в захопленні) - доїхали.
В кумів дома ми нанизали на шомпури шашлики, акуратно зібрали всі потрібні речі та предмети - іншу їжу, питво, посуду, скатертину, дрова, реманент (сокиру, пилку) etc, швиденько бахнули настояка на кухні по 3 невеликі чарчини "за дорогу" і вирушили на попередньо вибране кумом місце в ліс проводжати старий рік. Дітей (окрім Андрійка з нами ще була прийомна доця кума Галинка. Десь на 2-3 роки старша за Андрійка) залишили дома з цяцьками. І як виявилося поступили дуже мудро, бо дорога точно би виявилася дітям не під силу. Діти й не опиралися, бо мали купу цяцьок і вже досить довго знали одне одного. Так що заняття їм було забезпечене. Ну і наглядати за ними (щоби в ході своїх забав не розвалили кумам хати :)) мала баба Ганя - мама кума Володимира.
Дорога від хати кумів до місця призначення складала не менше 3-х кілометрів засніженими полями та переліском. А ще й не з порожніми руками. Ми з кумом несли дрова, реманент, арматурини для нашвидкуруч зробеного мангалу, пляшку бензину etc - по звичайному 50-кілограмовому мішку кожному (ну, там, ясно, не було 50 кг, але кілограмів по 20 таки було). Жіноцтво - продукти та "пальне". Дорогою трохи співали УПА'івських пісень і жваво обговорювали поточну політичну передвиборну вакхана..., соррі, ситуацію :). Йти було важкувато. Сніг сягав до половини гомілки. Також слід було обережно ступати з огляду на мерзлу ріллю. Похвалив себе, що взув берці. Бідне жіноцтво берців не мало, але бігали в захваті від зимової погоди та навколишньої природи, немов гірські кози :).
Ну, з Божою поміччю нарешті дійшли. За дорогу пропотіли всі дуже здорово. Тож відразу почали виймати дрова, лаштувати багаття та розпалювати його. І ось тут-то нашому святу замало чим не прийшов "білий полярний лис". Дві системні помилки в розпалюванні багаття привели до того, що весь наш бензин вигорів, а багаття за добрих півгодини так і не було розведено. Ламери, бл..! І основний - це я. Геть втратив зимові пластунські навички :(. І стояли ми з грубими дубовими та яблуневими полінами, без очевидних засобів для розпалювання і думали що ж його робити :).
Заспокоївшись, по кишеням знайшли дві невеликі картонні дитячі хлопавки-конфетті, з-під нанесеного на ялини снігу наламали тоненьких відносно сухих галузок, заново розібрали та переклали багаття і таки розвели вогонь! Ура!!!
Далі все було в повному ажурі. Шашлики вийшли відмінні, кумова горілка, настояна на калгані, була холодною та смачною, товариство все в снігу і веселе - проводи старого 2009 року безумовно вдалися!
Після того, як майже все було допито та з'їдено, вирушили назад до кумів додому. А по дорозі ще вирішили зробити невеличкий гак і зайти до місцевого джерела на краю села. Яка ж смачна там була вода!!! Не передати словами! Я ще й вилив собі на голову десь з літру цієї води :). Ну і на протязі всієї дороги назад вже більше співали колядок, ніж повстанських пісень.
Прийшли додому, а там на нас вже чекала аж дочервона натоплена російська баня з духмяним березовим настоєм, котрим час від часу ми поливали камені. Заходили туди ми з кумом три рази (жіноцтво - два). І так захопились цією справою, що ще перемотані рушниками ледь встигли в 00-00 налити та випити за прихід Нового 2010 Року :).
Ну а далі був стіл з наїдками, напоями та застільними піснями/розмовами. Спати всі розбрелися десь між 4-00 та 4-30 ранку :).
Зранку попрокидалися в районі 10-00, поснідали, попили чаю (всі, окрім мене, ще й по кілька чарочок випили) і ми вирушили додому на Рівне. Їхали довго (знову снігопад сильний був, і в багатьох місцях дороги сильно переметені. Якби не "Нива" - може й був би гаплик), але надійно. То ж приблизно через півтори години вже приїхали додому (попутно завізши куму Люду до її дому).
Резюме однозначне та коротке: і проводи Старого 2009-го, і зустріч Нового-2010 Року безумовно вдалися! Так тримати!
Нижче увазі читачів пропонується фотозвіт всього цього дійства.

Після повернення додому, святкування продовжилося в тепличних умовах (в теплій хаті, та ще й із російською банею) до свого логічного завершення (див. фотки нижче :))

4 коментарі:

Yurecl сказав...

Доброго вечора пане Олеже ! Знову повернувся до старої Вашої теми і от хочу цього року в ліс махнути 31 числа. І от думаю чи не поділитесь рецептом приготування, маринування свого шашличка ? ;-). Які плани на цьогорічне святкування ?

Наперед дякую !
Юрій. Тернопіль.

Олег Гринчук сказав...

2Yurecl: Доброго Вам здоров'я! Та чому ж не поділитися з добрими людьми! Звичайно поділюся!
Нічого особливого в тому рецепті нема. Вірніше, особливе є те, що там нема жодних, гм..., напівфабрикатів (йогуртів, майонезів, оцтів, вин і т.п.). Виключно "первинні" продукти: м'ясо (найкраще годиться м'яка ніжна карковина), цибуля та прянощі "за смаком": лавровий листок, сіль, чорний мелений перець.

Слід давати реально багато цибулі! На 3 кг м'яса я даю не менше 1 кг почищеної та досить дрібно порізаної цибулі, котра потім може в окремій посудині подаватися всім бажаючим до шашлику, але особисто я її не люблю після маринаду, хоча багато хто й любить. "Секрет" в тому, що процес маринування має проходити у великій кількості цибулиного соку.

Перекласти все це шарами, накрити кришкою, притиснути зверху якимось каменем, чи банкою з водою, щоби шалик пустив сік, і залишити стояти в кімнаті/кухні (не на холоді!).

Години через 3-4, коли сік покриє весь шашлик, тягар можа зняти і перенести замаринований шашлик в холод (але так, щоби не замерз геть на лід :)). Загальний час маринування всього - 1 доба. Але якщо відразу все, не чекаючи соку, винести на холод, то можна тримати в маринаді і 2-3 доби.

Все! Оце й усі компоненти й увесь рецепт.

Смажити на мангалі - до готовності, як звичайно. Не перепекти! Бо м'ясо після маринаду дуже ніжне, і його достатньо лише добре підрум'янити, щоби шашлик мав "товарний вигляд".

Подаючи вже готовий шашлик дуже добре було би збризнути його натуральним гранатовим соком та посипати дрібно пошаткованою зеленню.

Смачного!

А планів поки-що нема, оскільки з моєю роботою ще не все ясно. До кінця тижня, можливо, намалюються і плани :)

Yurecl сказав...

Дякую ! Як тільки попробую - то відчитаюсь. Бо я по різному робив і різні смаки отримував. Ще попробую оцей рецептик. А поки що - З Наступаючим ! І побільше хорошого настрою ! ;-)

Олег Гринчук сказав...

Дякую, Юрію. Взаємно!
І смачного :)