понеділок, 15 вересня 2008 р.

"Big Brother" ISP в інструкціях Європейського Союзу

Напав на цікаву статтю, котра піднімає проблеми забезпечення privacy в телекомунікаційних мережах Чехії з огляду на законодавче поле ЄС.
Тезисно, в двох словах суть даної статті (для тих, хто не розуміє чеської мови):
  1. ЄС вимагає від країн, своїх членів, суворого дотримання інструкцій по збору та збереженню всіма Інтернет-провайдерами даних про те, що і як роблять в Інтернеті їх клієнти. Конкретна інструкція які саме дані вимагається збирати та зберігати була видана ЄС ще в 2006 році.
  2. Для автора статті доконаним є факт, що privacy користувачів Інтернету в країнах ЄС буде неухильно звужуватись. І це його вочевидь не радує.
  3. Дається історія розвитку та доповнень інструкцій по обмеженню прав користувачів Інтернету та переліку типів даних, котрі вимагається збирати та зберігати (з наступним, при необхідності, наданням спецслужбам та поліції). З посиланням на купу оригінальних документів ЄС та Чеської Республіки.
  4. Паралельно проводиться фаховий аналіз ("як було раніше" і "як є зараз") нормативної документації ЄС та Чехії в цьому плані. З наглядними таблицями та співставленнями. Причому гарно структурований аналіз: окремо по користувацьких лог-файлах, окремо по серверній частині.
На мою думку дана стаття може бути прекрасним джерелом для тих, хто фахово пише на тему обмеження прав і свобод громадян країн ЄС в області їх роботи в мережі Інтернет.
Imho створюється враження (принаймі особисто в мене), що свободу "маленьких ЄСівців" поступово обмежують не менше, ніж "маленьких американців". Я давно не слідкую що там в цьому плані в Україні робиться, але, здається, наш споконвічний бардак ("суворість законів компенсується необов'язковістю їх виконання" /(С)/) поки-що не дозволяє так само "прижучити" "маленьких українців". Чи я помиляюсь?

Немає коментарів: